Jak przygotować się do półmaratonu?

Jak przygotować się do półmaratonu?

Marzysz o przebiegnięciu maratonu, ale jednocześnie pojawiają się pewne obawy? W takich okolicznościach najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z profesjonalnego wsparcia. Dobrze też na początku wybrać dystans o połowę krótszy. Czy półmaraton jest dla wszystkich? Można przypuszczać, że opinie na temat biegania długich dystansów są różne, aczkolwiek wydaje się, że większość biegaczy przyzna, iż dystans półmaratonu … Dowiedz się więcej

Rekord świata w maratonie Kelvina Kiptuma

Rekord świata w maratonie Kelvina Kiptuma

8 października ubiegłego roku męski maraton po raz kolejny przybliżył się do magicznej bariery 2:00:00. Kelvin Kiptum podczas maratonu rozgrywanego w Chicago pobił rekord świata. Od tamtej pory najlepszy wynik na „królewskim” dystansie to 2:00:35. Od dawna trwa wyczekiwanie na to, aż ktoś przebiegnie 42 km i 195 metrów w czasie poniżej 2:00:00. Uzyskanie takiego … Dowiedz się więcej

Najlepszy maratończyk na świecie – Eliud Kipchoge czy Kelvin Kiptum?

Najlepszy maratończyk na świecie - Eliud Kipchoge czy Kelvin Kiptum?

Bez maratonu trudno wyobrazić sobie obecną lekkoatletykę. Dystans 42,195 km, który muszą pokonać maratończycy, jest prawdziwym sprawdzianem kondycji fizycznej, co sprawia, że mogą go przebiec tylko nieliczni. W ciągu ostatnich dekad pojawiło się naprawdę sporo ciekawych twarzy, które zapisały się w historii tej dyscypliny, aczkolwiek to Eliud Kipchoge i Kelvin Kiptum zasłużyli sobie na szczególny … Dowiedz się więcej

Co zjeść przed półmaratonem? Polecana dieta biegacza

Co zjeść przed półmaratonem? Polecana dieta biegacza

Przygotowanie do półmaratonu to nie tylko kwestia intensywnych treningów, lecz także odpowiedniej diety, która odgrywa naprawdę istotną rolę w wydolności organizmu na długim dystansie. Wiedza o tym, co i kiedy zjeść przed półmaratonem, może bardzo mocno wpłynąć na Twoje osiągi oraz komfort biegu. Jeśli szykujesz się do startu w półmaratonie i chcesz dowiedzieć się, co … Dowiedz się więcej